ÖRKÉNY ISTVÁN PRÓZAMONDÓ VERSENY A NEMZETI KÖNYVTÁRBAN


A 2012. november 26-án megrendezett döntőben 22 diák mérte össze tehetségét. A döntő teljes mezőnye.

Válogatás a döntő napján készült fotókból

A verseny helyezettjei.


Az Országos Széchényi Könyvtár pályázati felhívása

MOTTÓ:
„Háromba vágtad, édes jó Lajosom?”
(Örkény István: Tóték)

2012. április 5-én ünnepeltük Örkény István születésének századik évfordulóját. Az évforduló méltó megünneplésére az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a verseny társkiíróival – a Hungarofest Nonprofit Kft.-vel, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel, a Palatinus Kiadóval, a Magyartanárok Egyesületével és a Magyar Olvasástársasággal közösen – prózamondó versenyt hirdet középiskolás (gimnazista, szakközépiskolás és szakiskolás, 9–12/13. évfolyamos) anyaországi és határon túli diákok számára.

A prózamondó verseny döntője 2012. november 26-án lesz Budapesten, a Budavári Palotában, az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében. A rendezvény fővédnöke Prof. Dr. Örkény Antal, Örkény István fia. A prózamondó verseny zsűrijének elnöke Mácsai Pál színművész, az Örkény Színház igazgatója. A zsűri tagjai: Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész, a Magyartanárok Egyesülete alelnöke, Dr. Kötél Emőke irodalomtörténész, az Országos Széchényi Könyvtár tudományos titkára; Pádár Eszter a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállítás rendezője, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa és Szebényi Ágnes múzeumpedagógus, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum munkatársa.

Az országos döntőt megelőzően 2012. október közepe és november közepe között a területi döntőkre kerül sor. (A határon túli diákok több helyszín közül választhatnak az alább megadott lehetőségek közül.) A területi döntőkből 3-3 fő jut tovább az országos döntőbe.

A területi döntők helyszínei:

 • BUDAPEST
  (budapestiek és Szlovákia) – Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Budapest: 2012. október 16. 10 óra
  Kapcsolattartó: Mudri Mária, mudrimaria@gmail.com

 • KÖZÉP-MAGYARORSZÁG
  (Pest, Fejér, Esztergom megye és Szlovákia) – Pest Megyei Könyvtár, Szentendre: 2012. november 6. 10 óra
  Kapcsolattartó: Bötkös Adrien, pmktitkarsag@gmail.com

 • ÉSZAK-DUNÁNTÚL
  (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém megye és Ausztria, Szlovénia) – Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium, Pannonhalma: 2012. november 14., később jelzik a pontos időpontot
  Kapcsolattartó: Komálovics Zoltán, kz@osb.hu

 • DÉL-DUNÁNTÚL
  (Baranya, Zala, Tolna Somogy megye és Szlovénia, Horvátország, Szerbia) – Szent Mór Iskolaközpont, Pécs: 2012. november 17. 10 óra
  Kapcsolattartó: Szakács Emília, sztmor@freemail.hu

 • ÉSZAK-MAGYARORSZÁG
  (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szlovákia, Ukrajna) – Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger: 2012. november 15. 14 óra
  Kapcsolattartó: Kárpátiné Ézsiás Edit, karpatie@brody.iif.hu

 • KELET-MAGYARORSZÁG (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Románia, Ukrajna) – Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona, Nyíregyháza 2012. november 9. 10 óra HELYSZÍN: Móricz Zsigmond Színház, MŰvész Stúdió (Bethlen Gábor u. 14.)
  Kapcsolattartó: Tomcsikné Császári Viktória, cs.viktoria1@gmail.com

 • DÉL-ALFÖLD (Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megye és Románia, Szerbia) – Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola, Békéscsaba: 2012. október 27. 10 óra
  Kapcsolattartó: Juhász Orsolya, juhaszor@gmail.com
 • A prózamondó versenyre minden diák az iskoláján keresztül jelentkezhet, s minden iskola egy tanulót nevezhet. Kérjük a középiskolákat, hogy rendezzék meg az iskolai fordulót és/vagy nevezzenek be egy diákot a versenyre. Kérjük, hogy az iskolák 2012. szeptember 17. és 2012. október 12. között küldjék el a területi versenybe jutott tanuló nevét és adatait a területileg illetékes intézmények kapcsolattartóinak elektronikus úton. A JELENTKEZÉSI LAP INNEN LETÖLTHETŐ.

  A versenyzőknek két prózai szöveggel kell készülniük. A LISTA INNEN LETÖLTHETŐ. Az országos döntőbe jutott versenyzők produkcióit a helyszínen rögzítjük, s a versenyző hozzájárulása esetén megjelentetjük honlapunkon. A döntő legjobbjai további értékes tárgyjutalmakat és ajándékokat kapnak.

  Jó felkészülést és versenyzést kívánunk!

  Kapcsolattartók:

  Sudár Annamária
  előadóművész, irodalmi szerkesztő
  Országos Széchényi Könyvtár
  sudara@oszk.hu
  tel.: (+36 1) 487 8626
  Fenyő D. György
  tanár, irodalomtörténész,
  a Magyartanárok Egyesülete alelnöke
  fenyo.gyorgy@t-online.hu

  „VAN EGY PERCED? – ALKOSS!”

  Művészeti pályázat 14 és 30 év közötti fiataloknak
  Örkény István a 20. századi magyar irodalom egyik legeredetibb hangú, megkerülhetetlen alakja. Egypercesei és drámái kivételesen széles olvasóközönség körében népszerűek és ismertek a speciális megközelítésnek köszönhetően. A 2012-es emlékévben Radnóti Zsuzsa támogatásával a Hungarofest felkarolta a Salver Productions Kft. kezdeményezését, és együttműködésben művészeti pályázatot hirdet, hogy minél több fórumon, formabontó módon mutassa be Örkény jellegzetes stílusát, az életmű frissességét és értékeit.

  A pályázat célja, hogy fiatal tehetségeink és kreatív elméink az örkényi groteszk szemléletmód újraértelmezésével bemutatkozhassanak és bekerülhessenek a köztudatba. Mi más nyújthatna jobb inspirációt, mint Örkény groteszk világa?

  Minden olyan kulturális, művészeti alkotással lehet pályázni, amely egy adott művészeti ágat képvisel (fotóművészet, filmművészet, grafika), vagy akár a művészeti ágak közötti választóvonalak elmosódását szemlélteti, legyen szó képzőművészetről, iparművészetről, népművészetről, illetve mindezek audiovizuális megjelenítéséről.

  Minden 14. életévét betöltött, 30 évnél nem idősebb magyar állampolgár pályázhat újonnan elkészített saját művészeti alkotásával. Legfeljebb két művészeti alkotással lehet pályázni kategóriánként. A pályaműveket 2012. július 15-én éjfélig kell elkészíteni és leadni. Eredményhirdetés: 2012. július 31-ig. Az értékes díjak kiosztását követően a legjobb művészeti alkotásokat a Hungarofest és a Salver Productions kiállítja.

  A RÉSZLETES PÁLYÁZATI FELTÉTELEKET TARTALMAZÓ KIÍRÁS LETÖLTHETŐ ITT.

  További hírek honlapunkon, illetve a Hungarofest, valamint Salver Productions Kft. honlapján olvashatók.


  PÁLYÁZATOK FELTÖLTÉSE
  EGY PERC, EGY TÖRTÉNET - ÖRKÉNY ISTVÁN KISFILMPÁLYÁZAT

  One Minute, One Story - the Örkény Contest; Read the English version here!

  Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából a
  Margó Városi Irodalmi Fesztivál
  és a Daazo.com - European Short Film Centre kisfilmpályázatot hirdet „Egy perc, egy történet” címmel.

  „Örkény az anyanyelvünkké vált” - a pályázat során a velünk élő Örkényt keressük, hogyan, milyen formában élnek még mindig velünk azok a groteszk és abszurd helyzetek, amelyekre Örkény novellái irányították rá a figyelmünket. Hogyan értik, hogyan látják, hogyan láttatják a mai fiatalok a 100 éves Örkény gondolatait?
  A pályázatra olyan kisfilmeket várunk, amelyek Örkény István egyperces novelláinak felhasználásával készültek - műfaji megkötés nélkül, de maximum 10 percben. A pályázatra elsősorban középiskolások, egyetemisták, pályakezdő filmesek jelentkezését várjuk.

  Az elkészült kisfilmeket a daazo.com/orkeny weboldalon lehet nevezni.

  A nevezés a következőképpen történhet:
  Amennyiben a pályázó már rendelkezik a daazo.com-on található filmmel, akkor a submit gomb segítségével nevezheti filmjét. Ha még nincs feltöltött filmje, akkor az oldalon található upload gomb segítségével töltheti fel a pályamunkát. A sikeres nevezéshez a feltöltő oldalon a film alapinformációit (cím, leírás, kategória stb.) kötelezően ki kell tölteni. A feltöltött filmet publikusra kell állítani. Ellenkező esetben a nevezés nem valósul meg. A nevezés sikerességéről a feltöltő oldalon található "submissions" lapfül alatt lehet megbizonyosodni, ahol - ha az addig még nem valósult meg - manuálisan is lehet nevezni a filmet a vonatkozó filmverseny alatt található submit gombbal. A nevezéssel kapcsolatosan további informácókat az info@daazo.com emailcímen kérhetnek a pályázók.

  A pályaműveket rangos zsűri bírálja el, és értékes nyereményeket osztanak ki.


  A pályázat leadási határideje: 2012. június 4. (A film feltöltését 2012. június 4. éjfélig meg kell megkezdeni!)


  FONTOS: Mivel a Daazo.com maximum 500 MByte-os filmfajlokat tud fogadni, ezért javasoljuk a h264-es videokodek és az mp4-es formátum használatát. A videó bitrate-t érdemes 3000 KBs-re állítani.

  A pályázatot a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében megrendezett ünnepélyes díjátadó zárja 2012. június 10-én 21 órakor az A38 hajó kiállítóterében. Az eseményen fiatal színészek olvassák fel a novellákat, levetítjük a döntőbe került munkákat, majd a zsűri értékelése és a díjak átadása után a Soundkitchen szolgáltatja a zenét. Az esemény egyben a Margó Városi Irodalmi Fesztivál zárórendezvénye is.

  A PÁLYÁZAT RÉSZLETES SZABÁLYZATA

  A pályázatra 43 nevezés érkezett. A nyertesek névsora és alkotásaik:
  Fődíj:
  Farkas Milán (a Mi a groteszk című novella feldolgozása);
  Különdíjak:
  Bene Nikoletta (Üres lap című animációja),
  Varga Máté és Bunda Balázs (Mindig van remény című munkája), Szarvas Szilárd (a Hogylétemről című egypercesből Inside out címmel készült angol nyelvű klipje) - a Budapest Film Academy különdíja;
  Második díj:
  Orbán Zalán és Orbán Koppány (A végső kérdés című novella adaptációja).


  A zsűri után a közönség is kiválaszthatja a kedvenc Örkény-egypercesét a Daazo.com oldalán június 30-ig.  ÖRKÉNY NOVELLAPÁLYÁZAT

  A budapesti Piarista Gimnázium és a Vigilia folyóirat Örkény István születésének 100. évfordulója tiszteletére novellapályázatot hirdet középiskolás diákok számára.

  A fődíj 100 000 forint, a legjobb novellákat a Vigiliában közöljük.

  A novellákat az előzsűri munkáját követően négytagú bizottság (Bodor Ádám; Esterházy Péter; Kollár Árpád; Vasadi Péter) értékeli.
  Beküldési határidő: 2012. augusztus 15.
  Eredményhirdetés: 2012. október

  A VERSENY RÉSZLETES FELTÉTELEI INNEN LETÖLTHETŐK.
  HELYSZŰKE. AZ ÚJ SZÍNHÁZÉRT ALAPÍTVÁNY EGYPERCES NOVELLAÍRÓ PÁLYÁZATA

  A beküldési határidő: 2012. március 20.

  A PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZÖVEGE

  A pályázatra hozzávetőlegesen 500–550 mű érkezett 150 szerzőtől. A díjkiosztás a jászberényi MaloM Színházban volt 2012. április 2-án.  „EGYPERCESEK-SZÍNPADRA!” AZ ORSZÁGOS SZÍNHÁZI INTÉZET ÉS MÚZEUM KÖZÉPISKOLÁSOK SZÁMÁRA KIÍRT PÁLYÁZATA
  Jelentkezési határidő: 2012. február 15. (telefonon vagy e-mailen)
  Elkészült produkciók (DVD) beérkezési határideje: 2012. március 30.
  Eredményhirdetés: 2012. április 5.
  A legjobb alkotások bemutató gálája: 2012. április 15.
  Helyszíne: Örkény Színház

  A PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZÖVEGE  AZ ÖRKÉNY ISTVÁN SZÍNHÁZ DRÁMAPÁLYÁZATA

  A műveket 2011. december 31-ig kellett benyújtani az Örkény István Színházhoz. A pályázat végeredményét az író születésnapján, 2012. április 5-én hirdették ki. A győztes művet, amennyiben a bíráló bizottság megfelelő színvonalúnak ítéli, az Örkény István Színház a 2012/13-as évadban színre viszi.

  A PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZÖVEGE  „SZERELMES KISZÁMOLÓ” ÉS „EGY PERC AZ ÉLET?!” A HAT ÉS A MAIT PÁLYÁZATA

  A Magyar Alkotók Internetes Társulása Egyesület (MAIT) és a Hegyaljai Alkotók Társulása Egyesület (HAT) az Örkény István emlékév alkalmából Szerelmes kiszámoló és Egy perc az élet?! címmel pályázatot hirdet új szépirodalmi és képzőművészeti alkotások megszületésére, valamint Szerelmes kiszámoló címmel antológia kiadását tervezi.

  A PÁLYÁZATI KIÍRÁS SZÖVEGE  A POZSONYI COMENIUS EGYETEM MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANSZÉKÉNEK IRODALMI PÁLYÁZATA

  A pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából irodalmi pályázatot hirdet középiskolások és egyetemisták számára, melynek célja, hogy elősegítse Örkény művészetének mélyebb megismerését, hogy kreatív módon fejlessze a diákok és hallgatók íráskészségét, illetve, hogy teret adjon irodalmi ambícióik kibontakoztatásának. A pályázat fővédnöke az író özvegye, Radnóti Zsuzsa. A rendezvény propagálásába és a pályázat szakmai lebonyolításába a Szlovákiai Magyar Írók Társasága is bekapcsolódik.

  A pályázati feladat a következő:

  - minden pályázó egy vagy több, Örkény egyperces novelláit megidéző írásművel (egyperces novellával) nevezhet, melynek terjedelme nem haladhatja meg a leghosszabb Örkény-egypercesét. Tematikus megkötöttség nincs.
  - Az irodalmi pályázathoz irodalomtudományi is társul: várjuk az Örkény-egypercesek értelmezésével, méltatásával, elemzésével foglalkozó (alternatív) tudományos dolgozatokat is. Ezek terjedelme illeszkedjék az egypercesek terjedelméhez.
  - Várunk továbbá minden egyéb multimediális vagy más művészeti ágba tartozó Örkény-hommage-t is (fotómontázs, sms, talált tárgy, hang- vagy képzőművészeti installáció, filmetűd, színpadi jelenet, festmény, grafika stb.).


  Beküldési határidő: 2012. november 15.

  A beküldött pályaműveket írókból, irodalomtörténészekből álló rangos szakmai zsűri bírálja majd el. A díjátadóra előreláthatólag a tanszék évzáró rendezvényén, Mikulás táján kerülne sor ünnepélyes keretek között, hagyományosan az MKKI könyvtártermében. A legjobb munkák egy irodalmi összeállítás, illetve egy minikonferencia (vagy/és kamarakiállítás) keretein belül kerülnek bemutatásra a díjátadón.


  A pályaműveket a következő címre várjuk:

  Filozofická Fakulta Univerzity Komenského – FF UK Kmjl
  Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék – Katedra maď. jazyka a literatúry
  Gondová 2. Bratislava 814 99.
  Illetve a kmjl[et]fphil.uniba.sk címre.  A NYITRAI KONSTANTIN FILOZÓFUS EGYETEM KÖZÉP-EURÓPAI TANULMÁNYOK KARA MAGYAR NYELV- ÉS IRODALOMTUDOMÁNYI INTÉZETE ÉS AZ ARANY A. LÁSZLÓ POLGÁRI TÁRSULÁS
  LEGERE 2. CÍMŰ HÁROMFORDULÓS IRODALMI VETÉLKEDŐJE ÖRKÉNY ISTVÁN ÉLETMŰVÉRŐL a középiskolás korosztály számára (2012. november 19., december 10., 2013. január 15.). Híradás a versenyről a pozsonyi Új Szó Online oldalán.
  A verseny plakátja.

  A versenybe 48 háromfős csapat (közel 150 szlovákiai magyar középiskolás diák) nevezett be Nagykapostól Pozsonyig.
  A verseny ötletgazdája Petres Csizmadia Gabriella, a rendezvény háziasszonya és főszervezője Bárczi Zsófia volt.
  A verseny irodalmi feladatlapja.
  A versenyzők „egyperceseinek” legjobbjai.
  A verseny díjazottjai.