HÍREK, ESEMÉNYEK

100 esztendővel ezelőtt, 1912. április 5-én született Örkény István. Az évforduló méltó megünneplésére – többek között – az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK), a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI), a Palatinus Kiadó számos közös programmal készül.

Az Örkény István Színházban és a Vígszínházban Örkény-emlékesteket láthatnak az érdeklődők. Honlapunkon nyomon követjük az ünnepi év eseményeit, tájékoztatást adunk a programokról.
Az év eseményeit a Hungarofest koordinálja.
A HÓNAP ESEMÉNYEI

2014. szeptember 18. – A Digitális Irodalmi Akadémia 2014. szeptember 18-i délelőtti közgyűlésén a tagok 80. posztumusz tagnak választották Örkény Istvánt. Örkény István mellett Pályi András lett a DIA új tagja, vele 33-ra nőtt az élő tagok száma.

AZ ÉV ÖSSZES ESEMÉNYE

2014. február 27. – Pályázat az Örkény István drámaírói ösztöndíj elnyerésére. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) pályázatot hirdet fiatal drámaírók részére. A pályázat szakmai lebonyolítója az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI).
Beérkezési határidő: 2014. március 5. 17.00 óráig.
Részletek a szinhaz.hu portálon.
A pályázati felhívás az OSZMI oldalán.

2014. szeptember 18. – A Digitális Irodalmi Akadémia 2014. szeptember 18-i délelőtti közgyűlésén a tagok 80. posztumusz tagnak választották Örkény Istvánt. Örkény István mellett Pályi András lett a DIA új tagja, vele 33-ra nőtt az élő tagok száma.

2014. január 12. 19 óra - Örkény egypercesek - Játékos irodalmi-színházi est a budapesti KékSzobaHallban (Jazz Club, XIII. Bp. Hollán Ernő u. 7.)
Előadják: Bíró Kriszta, Bartsch Kata és Kovács Patrícia.

2013. november 13. 17.30.Radnóti Zsuzsa, Örkény István özvegye a szegedi Fekete házban mesél Örkénnyel kapcsolatos emlékeiről az Örkény 100+1 című kiállítás apropóján.
A belépés ingyenes.

2012. január Az OSZMI pályázati kiírása középiskolásoknak. A verseny kiírása és a nevezés feltételei letölthetők itt.

2012. január 16. és 17. 19 óraPécsi Harmadik SzínházEgypercesek. Groteszkek. (Tragikomédia egy, vagy két felvonásban). Írta, rendezte és előadja: Dvorák Gábor. Közreműködik: Slajchó Anikó. Zenei munkatárs: Németh Viktor. A rendezvény plakátja;

2012. január 22. 10 óra 30 perc – A MAGYAR KULTÚRA NAPJAMeselevelek; illusztrációs játék gyerekekkel az Örkény Színház előcsarnokában (I.);

2012. január 26. 17 óra – Az Országos Idegennyelvű Könyvtár biblioterápiás foglalkozásokból álló programsorozatának záróeseménye: műKINCSvadászat 21.: ÖRKÉNY ISTVÁN: „Egyperces”

2012. február 4. 19 óraA 30 éves Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház bemutatja a 100 éve született Örkény István – Szolnok város 900 éves évfordulójára, a város felkérésére írt – Kulcskeresők című művét, a Krúdy Kamarában. Látványtervező Füzér Anni, rendező Forgács Péter.

2012. február 16.Örkény 100 – Száz éve született Örkény István; Az Isten hozta, Őrnagy úr! c. film vetítése az Írók Boltjában – Gerőcs Péter beszélget Tarján Tamással. A sorozatot a MASZRE támogatja.;

2012. február 19. 10 óra 30 perc – Meselevelek; illusztrációs játék gyerekekkel az Örkény Színház előcsarnokában (II.);

2012. február 26. 19 óraÁron László Groteszk című estje a Spinozában;

2012. március 3.A Tóték bemutatója a Győri Nemzeti Színházban. Rendező: Funtek Frigyes;
Riport Funtek Frigyes rendezővel és az előadás egy részlete (Youtube)

2012. március 9.A Tóték bemutatója Csíkszeredán, a Csíki Játékszínben. Rendező: Victor Ioan Frunză;

2012. március 14. 17 óra – Írók Boltja kerekasztal: A Színház és Filmművészeti Egyetem elsőéves forgatókönyvíró osztályának egyperces parafrázisai. Vendégek: Barcsai Bálint, Benedek Ágota, Csaba Bálint, Fehér Gáspár, Gasztonyi Kálmán, Szántó Fanni, Szöllősi Barnabás. A beszélgetést vezeti: Németh Gábor író, tanár a SZFE diákjai közreműködésével. A sorozatot a MASZRE támogatja.;

2012. március 27. 14.30-19 óraVeszprém, Pannon Egyetem E kamaraterem (Veszprém, Egyetem u. 3. E épület I. emelet): Örkény-emléknap a Pannon Egyetem Modern Filológiai Karának Színháztudományi Tanszékén Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából a Színházi világnapon.
A vetítéssel egybekötött beszélgetés résztvevői:
– 14.30-16.30: Radnóti Zsuzsa dramaturg, Sopsits Árpád rendező, Áron László színész
– 17.00-19.00 Ascher Tamás rendező, Gáspár Ildikó dramaturg, Szűcs Katalin kritikus
A beszélgetés moderátora: Nagy András, egyetemi docens
A beszélgetés közben részlet hangzik el Áron László Groteszk című önálló estjéből.

2012. március 27. 17 óra – A Magyar Írószövetség Könyvtára az EX Libris Könyvtári Alapítvány olvasóköre Örkény István életéről, munkásságáról emlékezik meg. A beszélgetést Rigó Béla költő vezeti. A rendezvény meghívója.

2012. március 27–28. – Örkény-ünnep a Színház Világnapján CSíkszeredában – A Tóték magyar és román nyelven a Csíkszeredai Csíki Játékszínben. A Csíki Játékszín kétnapos rendezvénye alkalmával Victor Ioan Frunză két Tóték-rendezését mutatták be Csíkszeredában.
A Csíki Játékszín nagyszínpadi előadása mellett a bukaresti székhelyű Nicolae Bălcescu UNESCO Kulturális Központ román nyelvű előadása láthatták két ízben. Március 27-én és 28-án 17 órai kezdettel a nagyszínpadon a Tóték, 20 órai kezdettel pedig a Hunyadi László Kamarateremben a Familia Tot című előadást tekinthették meg a nézők. Az előadások után a postás szerepét alakító két színész a színház előcsarnokában olvasta fel román és magyar nyelven felváltva John Malkovich a 2012-es Színházi Világnapra írt üzenetét.
A Csíki Tv beszámolója az eseményről a Youtube-on.

2012. március 29. 11 óraFotókiállítás Örkény Istvánról, az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában. A kiállítást megnyitja: Parti Nagy Lajos. Beszámoló az Origo hírportál Kötve-fűzve blogján; Beszámoló az Infovilág hírportálon;

2012. április - A Holmi folyóirat Száz éve született Örkény István című összeállítása.
Holmi, 24. évfolyam, 2012. 4. szám (április)
Tartalom:
Márton László: Örkény István nyakatekertsége
Spiró György: Örkény, a népi író
Hetényi Zsuzsa: Harmsz és Örkény optikai csalódása. Egyperces esszék arról, hogy mi lehet az abszurd
Kurtág György: Даниил Хармс: Встреча
Danyiil Harmsz: Esetek (Hetényi Zsuzsa fordítása)
Hetényi Zsuzsa: Néhány szó Harmsz életérôl

2012. április. 1. 10 óra 30 perc – Meselevelek; illusztrációs játék gyerekekkel az Örkény Színház előcsarnokában (III.);

2012. április. 1. 15 óra 30 perc100 éve született Ottlik Géza és Örkény István… Pályaművük bemutatása – beszélgetés dr. Zsávolya Zoltán és dr. Payer Imre irodalomtörténészekkel a Kókai Művelődési Házban az V. Kókai Kikelet című egész napos rendezvény keretében;

2012. április 2. – Örkény István-emléknap (rendhagyó irodalomórák, színházi előadás és más programok) Jászberényben. Este: A Szkalla lányok (előbemutató); Előtte az Új Színházért Alapítvány egyperces novellaíró pályázatának eredményhirdetése. A pályázati felhívás;

2012. április 2. 19 óraEGYPERCES ÉVSZÁZAD. Összeállítás Örkény István születésének centenáriumára - A HÓNAP ESEMÉNYE az Óbudai Társaskör Nagytermében Közreműködnek: Fehér Anna és Áron László színművészek valamint Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka), Bizják Dóra (zongora). Irodalmi szerkesztő: Tarján Tamás. Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály. A rendezvény meghívója. Részlet az estből a youtube-on.;

2012. április 3. 19 óra. – Örkény István-emlékest a Marczibányi Téri Művelődési Központban a Momentán Társulattal;
Vendég: Radnóti Zsuzsa, dramaturg. Az est házigazdája a Momentán Társulat, melynek tagjai jókedvvel, tehetséggel, „fogyasztható stílusban”(mint a keksz és tea) közvetítik a kortárs magyar irodalmat;

2012. április 5.ÖRKÉNY-NAP: Örkény István 100. születésnapja – AZ EMLÉKÉV ÜNNEPÉLYES NYITÁNYA A PETŐFI IRODALMI MÚZEUMBAN
11 óra: SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ
– Az év programjainak ismertetői az Örkény István emlékév rendezvényeiben kiemelten részt vállaló alábbi intézményeket képviselik: Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Hungarofest, Petőfi Irodalmi Múzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Palatinus Kiadó, Magyar Nemzeti Bank.
– az Emlékév programjainak ismertetése. A sajtótájékoztatón készült képek megtekinthetők itt.
A Hungarofest programjainak ismertetése: Örkény-szigetek kávéházakban és a Van egy perced? – Alkoss! című 14 és 28 év közötti fiataloknak szóló művészeti pályázat ismertetése. A Hungarofest sajtóközleménye.
– Az OSZK Örkény István-honlapjának bemutatása és prózamondó pályázatának előzetes meghirdetése. Az OSZK sajtóközleménye.
– Az OSZMI „Egypercesek színpadra” című középiskolai drámapályázatának ünnepélyes eredményhirdetése. Az OSZMI sajtóközleménye.

A verseny helyezettjei:
I. helyezett: Griffiti Dráma- és Filmműhely (Székelyhíd)
II. helyezett: Katona József Gimnázium (Kecskemét)
III. helyezett megosztva: II. Rákóczi Ferenc Fővárosi Gyakorló Közgazdasági Szakközépiskola (Budapest) és Radnóti Miklós Gimnázium (Dunakeszi)
Különdíjban részesültek: Zrínyi Ilona Gimnázium (Miskolc), Református Kollégium Gimnáziuma (Debrecen), Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Kétnyelvű Gimnázium (Budapest)

A gálán készült képek galériája megtekinthető itt.

A Magyar Nemzeti Bank Örkény István emlékérmének bemutatása:
A Magyar Nemzeti Bank a „Magyar irodalom alakjai” emlékérme-sorozat negyedik tagjaként Örkény István születésének 100. évfordulójáról emlékezik meg egy 5000 forint névértékű ezüst emlékérmével. Az előoldalon a tervező Király Vilmos Örkény műveket sorol fel, középpontjukban az író monogramját helyezte el. A hátoldalon Örkény portréja látható. Az MNB sajtóközleménye.
15 óra – KÖNYVBEMUTATÓK:
– A Palatinus Kiadó, az Örkény-életműsorozat gondozója, az író születésének 100. évfordulóján két új kötettel jelentkezik: az Április című, eddig még nem publikált fiatalkori kisregénnyel és az Egyperces levelek bővített, negyedik kiadásával. A Palatinus Kiadó sajtóanyaga.
Az Arcus Kiadó Kétpercesek. Hommage à Örkény címmel albumot jelentet meg, amelyben száz kortárs képzőművész grafikája kíséri a válogatott egyperces novellákat.
– A Tevan Alapítvány és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondozásában megjelenik a Tevan Könyvtár Új sorozatának első kötete, a 2x1 perces novellák. A könyvecskében kortárs írók egyperces parafrázisaikkal tisztelegnek Örkény István előtt. A kötetet Kirschner Péter szerkesztette és Tevan Ildikó, a Tevan Alapítvány képviselője gondozta.
A köteteket Szirák Péter irodalomtörténész, Háy János író, szerkesztő, Dömény Csaba, az Arcus kiadóvezetője és Sándor György humoralista mutatja be. Házigazda: Reményi József Tamás, a Palatinus Kiadó főszerkesztője.
17.30 – A PETŐFI IRODALMI MÚZEUM EMLÉKKIÁLLÍTÁSÁNAK MEGNYITÓJA – Mi mennyi? – Örkény István százéves:
Ünnepi köszöntőt mond: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
A kiállítást megnyitja: Esterházy Péter író
Közreműködik: Fesztbaum Béla színművész
A PIM sajtóközleménye.
20 óra – „Nézzünk bizakodva a jövőbe” – Emlékest az Örkény Színházban és az Örkény István-drámapályázat eredményhirdetése. Rendező: Mácsai Pál;

Az Örkény-év nyitónapjáról szóló tudósítás a HVG-ben.
Az Index hírportál szerkesztősége által a napközben közzétett hírek nagy részéhez írt egypercesek megtekinthetők itt.

2012. április 5. – Örkény István születésének 100. évfordulójára emlékeznek a közmédia csatornái. A műsorokat részletezve lásd itt.

2012. április 6. 19 óra – Felolvasószínházi bemutató a PIM-ben A Szkalla lányok – a Macskajáték kétszemélyes változata – Szereplők: Béres Ilona és Tordai Teri. Rendező: Berényi Gábor; További előadások: 2012. május 18. 19 óra – Szeged, ALTeRRA Kortárs Előadóművészeti Központ (Régi Zsinagóga); 2012. jún. 28., júl. 5., 18., 19., 20., 21., 25., 26., 27., 28. 20 óra, aug. 2. 20 óra, okt. 15. 19 óra – Óbudai Társaskör. Tudósítás a szinhaz.hu-n.

2012. április 7. 19 óra – „Meddig él egy fa?” Örkény-gálaest a Pesti Színházban. Rendező: Marton László;

2012. április 11. 19 óra„Hommage á Örkény” (alternatív program); Kiállításmegnyitó a Fogasházban, melynek keretében fiatal grafikusok interpretálják az Egyperceseket. A kiállítást Peer Krisztián nyitja meg, akivel azt követően Ránki Júlia és Farkas Zsolt beszélget Örkényről, az írásról, az alkotásról. A kiállítás április 25-ig tekinthető meg. Híradás a kiállításról a Magyar Nemzet online oldalán.

2012. április 15. 15 óra – „Egypercesek-színpadra!” Az OSZMI középiskolások számára kiírt pályázatának gálája az Örkény Színházban;

2012. április 17. 18 óra – A 2x1 perces novellák című kiadvány bemutatója Klauzál13 Könyvesbolt és Galériában (Budapest VII. ker., Klauzál tér 13.); a belépődíj 800 forint, amely tartalmazza a kötet árát is. A kötetben szereplő írásokat a szerzők olvassák fel.

2012. április 17. 19 óra – A Macskajáték c. film levetítése után beszélgetés Makk Károllyal a Macskajátékról, Örkényről és filmrendezői pályájáról. Beszélgetőtársak Szekeres Dóra és Nagy Gabriella, a Litera szerkesztői; Nyitott Műhely (Budapest XII. Ráth György u. 4.)

2012. április 20. 16.00 óra - Könyvfesztivál - A Tavalyi vaj. Finn groteszk novellák. (Szerk.: Podmaniczky Szilárd. Ford.: Kovács Ottilia és Huotari Olga, Podmaniczky Művészeti Alapítvány, Librarius Könyvek, 2012.) című Örkény István századik születésnapja alkalmából megjelenő antológia könyvbemutatója.
R. Kiss Nelli beszámolója a könyvbemutatóról: Könyvfesztivál. Álomhaláltól a matekleckéig: Ötven év finn Örkényei = Magyar Nemzet Online. Kultúrgrund rovat.

2012. április 20. 19 óra 30 perc Örkény István Tóték bemutató előadás; Szegedi Pinceszínház (Szeged, Dugonics tér 2., az udvarban). Dramaturg, rendező: Czene Zoltán. Szereplők: Rácz László, Papp Gabriella, Kancsár Orsolya, Kancsár József és Varga Bálint. További előadások: április 21., 27., 28. Frank Yvette fotói a Délmagyar.hu portál galériájában.

2012. április 23. 17 óra – A Látó erdélyi szépirodalmi folyóirat Örkény-különszámának bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Vendégek: Kötő József színháztörténész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Sebestyén Rita író.
A beszélgetést vezeti: Demény Péter író, a Látó szerkesztője.
Sorozatszerkesztő és közreműködik: Havas Judit.
A MASZRE és a Szépírók Társasága támogatásával.

2012. április 23-tól öt estén át a Kossuth Rádióban 21 óra 30-kor: – A Rádiószínház bemutatója: Négykezes regény – Örkény István: Egy négykezes regény tanulságos története; 1978 Hódolat Déry Tibornak. Szereposztás: Gáspár Sándor, Papp János, narrátor: Bánsági Ildikó; közreműködik: Nyakó Júlia, Almási Sándor, Both András. Zenei szerkesztő: Molnár András. Rendezte: Vajda István. A felvételt a VOTEC Kft. készítette a Thália Színházban 2012-ben

2012. április 25. – Petőfi Irodalmi Múzeum 19 óra – PIM Esti Extra – Tárlatvezetés a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállításban (belépőjegy: 800 Ft);

2012. április 26. 14.30 – 17.00 óra – Honvéd Kulturális Központ, Stefánia Palota: Örkény István Emlékverseny a zuglói általános iskolák 8. osztályosai számára.

2012. április 27. 17 óra – Magyar holdrakéta – Száz éve született Örkény István; irodalmi est a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára Fogadótermében (Budapest VIII., Reviczky u. 1.). Előadó: Tarján Tamás irodalomtörténész; közreműködik: Fesztbaum Béla színművész. A rendezvény meghívója.

2012. április 27. 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum: „Kortárs klasszikusok – klasszikus kortársak” Örkény ma. Örkény Istvánról beszélget Egressy Zoltán íróval és Kulcsár Szabó Zoltán irodalomtörténésszel a sorozat házigazdája, Horváth Csaba irodalomkritikus.

2012. április 27.A Tóték előadása a moszkvai Osztrovszkij Színházban.

2012. április 28. 18 óra„Kétpercesek - Hommage Á Örkény”; könyvbemutató irodalmi est keretében; Arcus Galéria, Vác (Köztársaság út 7.)
A váci ARCUS Kiadó a közelmúltban „Kétpercesek - Hommage Á Örkény” címmel emlékalbumot jelentetett meg Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából. A száz „egyperces” novellát és száz kiváló, kortárs művész egy-egy illusztrációját tartalmazó kötetet Sándor György humorista mutatta be először 2012. április 5-én, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az „Örkény 100” kiállítás megnyitó programsorozatának keretében.

2012. április 29.ÖRKÉNY ISTVÁN ÖRKÉNYBEN – az Örkény Szépítő Egyesület rendezvénye. 18 óra 30 perc: Örkény István mellszobrának leleplezése és avatása. A könyvtár szintén ezen a napon vette fel Örkény István nevét; 19 óra: „Nézzünk bizakodva a jövőbe!”; az Örkény István Színház előadása. Híradás a rendezvényről Örkény város honlapján. A Dabas TV tudósítása a szoboravató ünnepségről.

2012. április 30. 19. óra„E kor nekünk szülőnk és megölőnk”. Színpadi játék In memoriam Ö. I.; Pécsi Harmadik Színház. Rendezte: Vincze János. Koreográfus: Bognár József.
A Pécsi Harmadik Színház és Vince János rendező április 30-án emlékezik meg Örkény Istvánról egy különleges emlékest keretében. A népszerű drámaíró idén lenne százéves, ezért is aktuális ez az író drámáiból, egyperceseiből és egyéb prózai műveinek részleteiből összefűzött előadás. Örkény a mai napig a modern drámai színház meghatározó alakja, művei az évek múltán egyre nagyobb közeghez szólnak. Az est nemcsak főhajtás a munkássága előtt, hanem a rendező szerint egyfajta kollektív önvizsgálat is. A darab címe a Pisti a vérzivatarban című dráma előszavának első sora, amely az író pályájának is kiváló összefoglalója.
Egyszerre humoros és megrázó az alkotás, mely híven tükrözi az író ironikus stílusát, a szörnyűségek, megelevenítve a háború borzalmainak fekete humorát, a hétköznapi élet apró-cseprő bosszúságainak visszás szépségét.

Híradás a színház honlapján és sajtóközlemény. További előadások: 2012. június 8. 18 óra (A POSZT 2012 off-programján.); Felújított előadás: 2012. október 25. 19 óra.

2012. májusAz Eső című szolnoki irodalmi folyóirat 2012. 1. számában Egypercesek (Örkény István – 100) címmel kortárs szerzők egypercesei jelentek meg a műfaj megalkotójának tiszteletére.

2012. május – kArcolj Örkénnyel! Szabadkai Népszínház Magyar Társulat, Szabadka.
Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából Örkényről hallhattak a szabadkai Karc irodalmi kávéház második összejövetelén. Molnár Imre rajzai, Baráth Attila Örkényről készített kisfilmje mellett néhány egyperces szerepelt az irodalmi esten Kalmár Zsuzsa, Vicei Natália, Raffai Ágnes, Csernik Árpád és Mezei Zoltán előadásában. ifj. Kucsera Géza és Pálfi Ervin megzenésített versekkel szórakoztatták a szép számban összegyűlt közönséget, akik azt est végén megírhatták a maguk egypercesét.Az Örkény-est teljes egészében megtekinthető a színház honlapján.

2012. május 2. 15.30-17 óra – Az ELTE BTK Horváth János Termében (A épület III. 329) előadás „Örkény 100” címmel. A beszélgetést vezeti: Szabó B. István;

2012. május 2. 15 és 19 óra – A Kiss Manyi Társulat Macskajáték-előadása az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében (Bp., VI. Eötvös utca 10.). Ajándék színházi előadás a VI. kerületi édesanyák számára. Ismertető a Terézvárosi Önkormányzat honlapján.

2012. május 5. – Sajtótájékoztató a Veszprémi Petőfi Színházban. Oberfrank Pál, a színház igazgatója a 2012/13-as évad kapcsán bejelentette, hogy egy kivételével kizárólag magyar darabokat állítanak színpadra. Ezek között szerepel Örkény István Sötét galamb című műve is, mellyel Örkény István 100. születésnapja előtt tisztelegnek. A művet Hargitai Iván rendezi 2012 őszén a kamaraszínházban.

2012. május 10. 19 óra – Örkény István Tóték; a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház többszörösen díjnyertes előadása a budapesti Thália Színházban, a Határon Túli Magyar Színházi Szemle alkalmával. A beregszászi társulat immár legendás produkciójában az Őrnagy szerepében Trill Zsoltot, Tót megformálójaként Tóth Lászlót láthatja a közönség. Az előadás rendezője, a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház főrendezője, Vidnyánszky Attila. (A bemutató 2004-ben volt.)

2012. május 15. 19 óraLegmerészebb álmaink is megvalósíthatók. Előadás Örkény István egyperceseiből és a Meselevelekből. Helyszín: a Polgármesteri Hivatal Díszterme, Hévíz. Az előadást szerkesztette Cserje Zsuzsa. Közreműködik: Hámori Gabriella, Végh Péter, Homonnai Katalin, Spilák Lajos és Stubnya Béla.

2012. május 18. 19 óraÖrkény István Tóték című drámájának bemutatója a Bajai Fiatalok Színháza előadásában a Bajai Városi Színházteremben. (Bérletes előadás.) Rendező: Ottmár Attila. További előadások: május 19. 19 óra, május 26. 19 óra, május 27. 17 óra. Az előadás plakátja;

2012. május 26. 15 óraA KÖR, középiskolások számára meghirdetett színházi vetélkedő döntője az Örkény Színházban.
A Katona József Színház, az Örkény István Színház és a Radnóti Miklós Színház közös rendezvénye. Házigazda: Hámori Gabriella. A zsűri tagjai: Máté Gábor, Mácsai Pál, Valló Péter

2012. május 30. – A Petőfi Irodalmi Múzeum programjai: 17 óra – PIM Téka – A PIM Médiatára Örkény-hagyatékának bemutatása;
Közreműködik: Hollós Máté, a Hungaroton vezérigazgatója és Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, a Médiatár vezetője, Maróti István a Médiatár nyugalmazott vezetője és Rabec István a Médiatár munkatársa; 18 óra – PIM Esti Extra – tárlatvezetés a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállításban (belépőjegy: 800 Ft);

2012. május 30. 17 óraifj. Szlávics László Örkény-szobrának avatása a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban. A ünnepségen és a műsoron részt vesz Örkény Antal a család képviseletében.
ifj Szlávics László szobra az Örkény István és életműve ihlette képzőművészeti alkotások sorában honlapunkon.

2012. május 30. – Műveltségi vetélkedő nyugdíjasoknak Örkény Istvánról; elődöntő. Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény (A versenyre csapatok nevezhettek.) A döntő időpontja: 2012. június 7.

2012. június – Az Örkény István Színház pályázatot hirdet honlap designjának tervezésére. A pályázat leadási határideje: 2012. június 24. vasárnap. A részleteket lásd a színház honlapján.

2012. június 3.Az MKB Professzori Klubjának az Örkény-centenáriumhoz kapcsolódó zártkörű programjaLázár Lovaspark – Többek között:
Bojtár Endre professzor úr előadása Örkény ízekre (izékre) szedve címmel,
Karsai György professzor úr előadása Örkény lázadó hősei címmel,
Koltai Tamás beszélget Mácsai Pállal az Örkény-darabok aktualitásáról ,
Örkény Antal professzor úr beszélget Háy Jánossal Az asszimiláns címmel,
Áron László Groteszk című önálló műsora Örkény István műveiből,
A klubtagok felolvassák kedvenc egypercesüket, majd elmondják ahhoz kapcsolódó gondolataikat.
Közreműködő professzorok: Bárdos Jenő, Benedict Mihály, Karsai György, Meleg Csilla, Pálfy Péter Pál, Rajna Péter, Török Ádám, Maurer Dóra.

2012. június 6. 16 óra 30 perc – Beszélgető est a Márai program keretében az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtárban. Az Örkény István: Drámák kötet bemutatása. Vendégek: Radnóti Zsuzsa dramaturg és Hegedűs D. Géza színművész. (A rendezvény plakátja)

2012. június 7. 10 óra – Műveltségi vetélkedő nyugdíjasoknak Örkény Istvánról; döntő. Az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény által meghirdetett verseny döntőjének helyszíne a Kiskorona utcai Idősek Klubja. A döntőbe jutott csapatoknak 45 perc alatt 30 kérdésből álló tesztet kell megoldaniuk. Képes beszámoló a döntőről

2012. június 10. 21 óra – Az „Egy perc, egy történet” című kisfilmpályázat a Margó Városi Irodalmi Fesztivál keretében megrendezett ünnepélyes díjátadója az A38 hajó kiállítóterében.

A zsűri után a közönség is kiválaszthatja a kedvenc Örkény-egypercesét a Daazo.com oldalán június 30-ig.

2012. június 13. – Elektronikus kiállítás nyílik Örkény Istvánról az újvidéki Szerb Matica Könyvtárában. A kiállítás július 5-ig helyben megtekinthető.
A kiállítás szerb nyelvű katalógusa.

2012. június 16. 17 óra – beszélgetés Radnóti Zsuzsával Örkény István drámáiról a Márai-program irodalmi programsorozata keretében a Műegyetem Könyvtárában.

2012. június 16. – Múzeumok éjszakája: Örkény-maraton a PIM-ben:
Benne felolvasások, tárlatvezetések a kiállításban, színház;

2012. június 21. – A Budapest II. kerületi önkormányzata posztumusz díszpolgári kitüntetéssel tisztelgett az idén 100 éve született Örkény István író életműve előtt. „Tiszteletünket kívánjuk a kitüntetésekkel kifejezni művészi, szakmai és emberi elkötelezettségük előtt, elismerésünket, hogy a 20. század nehezen kiismerhető történelmi-emberi és morális labirintusában mindig tudták: merre van a jó irány” - idézi a közlemény Láng Zsoltot, a kerület polgármesterét.
Az összegzésben ez olvasható: [Örkény] „életműve egyszerre klasszikus és mai, könnyfakasztóan humoros és torokszorítóan tragikus, általánosan emberi és tipikusan magyar. Örkény István drámái, kisregényei és egyperces novellái a 20. századi irodalom kiemelkedő alkotásai, amelyek szerzőjük mély humánumáról és emberismeretéről, kivételes érzékenységéről és intelligenciájáról tanúskodnak. A kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas író a groteszk és az abszurd máig legkiválóbb képviselője a magyar irodalomban. Örkény István hosszú évtizedeken át - egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig - élt a II. kerületben, műveiben több helyen feltűnnek a pasaréti utcák és terek.” – A II. kerület posztumusz díszpolgára Örkény István (pdf)

2012. június 23. 19 óra – Bemutató Kiskundorozsmán a XIV. Dorozsmai Napok keretében: Örkény István Az ember melegségre vágyik, Petőfi Sándor Művelődési Ház.

2012. június 27. 19 óra – Nagyvárad, Kiss Stúdió Színház pinceterme:
In memoriam Örkény István című emlékműsor
Meghívott: Molnár Judit magyartanár, közíró. Közreműködik: Kiss Törék Ildikó, Varga Vilmos
További időpontok: 2012. július 19. 18:00 óra
Híradás az estről a Bihar megyei Reggeli Újság 2012. június 29-i számában.

2012. június 28. – Az oroszlányi Gárdonyi Géza Városi Könyvtár „Így írnak Ők...” című rendezvénysorozatának újabb részében az Örkény-év tiszteletére felolvasó-emlékestet szervezett.
Danis Lídia Ruttkai- és Ajtay-díjas színésznő és az oroszlányi származású Lazók Mátyás színművészek (a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagjai) az egyperces novellákból tartottak felolvasást a könyvtár olvasótermében.

2012. július 1. 20 óra – Nézzünk bizakodva a jövőbe! Különleges színházi előadás a PIM Fesztivál keretében. Az Örkény 100 emlékév alkalmából fellép az Örkény Színház teljes társulata. A művészek Örkény István egyperces novelláiból olvasnak fel. Bővebben lásd a PIM honlapján.

2012. július 5. – Örkény István születésének 100. évfordulóját bélyeg kibocsátásával köszönti a Magyar Posta. A bélyegkisív, valamint a hozzá tartozó boríték és bélyegző Dudás László grafikusművész alkotása.
Örkény Istvánon kívül még három jeles magyar személyiség – Ottlik Géza író, Solti György karmester és Szentágothai János anatómus – születésének centenáriumáról emlékezik meg bélyegújdonsággal a Magyar Posta. Híradás a Fidelio.hu oldalon.

2012. július 8. 18 óra – ÖRKÉNYIA a Vaszary Villában; emlékezés Örkény Istvánra; vetítések, beszélgetések a 10. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál keretében.

2012. július 8. 20 óra – ÖRKÉNYIA a Vaszary Villában; a Kisfaludy Színház produkciója, közreműködnek a Veszprémi Petőfi Színház művészei a 10. Balatonfüredi Művészeti Fesztivál keretében.

2012. július 18. 18 óra – Az Hommage á Örkény című kiállítás megnyitója a Hadik Kávéházban.
A kiállítás megtekinthető: Július 18-tól szeptember 2-ig
Részletek az Önkormányzati Sajtószolgálat és a hvg.hu oldalán.

2012. július 20. - Fon Gabi interjúja Radnóti Zsuzsával Örkény István
Április című kisregényéről a Klubrádió Bemutatópéldány című
műsorában. Letöltés

2012. július 22. – július 31. – Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor, Paks – XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA 14-18 év közötti határon túli magyar középiskolások és pedagógusok számára. Téma: ÖRKÉNY ISTVÁN ÉS A GROTESZK – A tábor Örkényhez kapcsolódó programjai az alábbiakban részletezve az egyes napok szerint.

2012. július 23. 14 óraTanuljunk Örkényül! Maróti István (PIM); interaktív előadása a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 23. 16 óra – Beszélgetés Örkény Istvánné Radnóti Zsuzsa dramaturggal a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 24. 10 óraInteraktív (b)irodalom - az Örkény honlap a tervezéstől a megvalósulásig és az Országos Széchényi Könyvtár egyéb tematikus honlapjai és digitális tartalmai; Mann Jolán és Sudár Annamária irodalmi szerkesztők előadása a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 24. 20 óraIsten hozta, Őrnagy Úr! filmvetítés a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 25. 14 óraA Tengertánctól a Tótékig és tovább…; Szabó B. István irodalomtörténész előadása a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 26. 14 óraÖrkény kutatórium – játékos, ismeretterjesztő vetélkedő Örkény István művei és életrajza alapján a dunakömlődi DIKKE ifjúsági szervezet képviselőinek közreműködésével a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 27. 14 óra„A groteszk a mindennapjainkban”; Szebényi Ágnes (OSZMI)interaktív előadása helyzetgyakorlatokkal a XIX. HATÁRON TÚLI MAGYAR KÖZÉPISKOLÁSOK TÁBORA keretében (Siófok-Sóstó Ifjúsági tábor)

2012. július 30. – Tíznapos anyanyelvi tábor kezdődik Győrben határon túli középiskolás diákoknak. A tábor egyik témája: Örkény István munkássága.
Híradás a táborról a kisalfold.hu portálon.

2012. augusztus – Örkény Kulturális Fesztivál a Salver Productions produkciós iroda szervezésében a Gödör Klub helyén alakuló új szórakozóhelyen az Akváriumban. A fesztivál célja: az Egyperces novellák alapján készült rövidfilmek, grafikák és fotók bemutatása, kiállítása, továbbá beszélgetések és workshopok szervezése a fesztivál keretén belül;

2012. augusztus 23–25. – A Magyar Irodalomtörténeti Társaság vándorgyűlése Egerben Gárdonyi Géza, Bródy Sándor, Lesznai Anna és Örkény István tiszteletére. A konferencián veszi át a közművelődési Toldy-díjat Cs. Varga István, a Heves megyei Tagozat elnöke. Köszöntőt mond Sipos Lajos. Az ünnepelt tiszteletére Jáki Teodóz és az Egri Fertálymesterek kórusa műsort ad.

2012. augusztus 25. 10 órától 22 óráig – Ö. I.-pótkötet; Örkény-kert a Madách téren (Budapest VII. kerület Madách tér, az Örkény Színház előtt). Az évadnyitó előtt Örkénnyel (is) ünnepel az Örkény Színház. Bővebb információ és a műsor itt olvasható.

2012. szeptember 1. 15 óra – Kétpercesek – Hommage a' Örkény. Könyvbemutató a Magyar Könyv és a Magyar Nyelv Ünnepén a Budai Várban, a Szentháromság téren. A kötetet bemutatja Sándor György humoralista. Az exkluzív album Örkény István születésének centenáriumára jelent meg az Arcus Kiadónál. A kötet száz válogatott „Egyperces” novellát, száz kortárs képzőművész egy-egy illusztrációját tartalmazza, Sándor György előszavával. A kiadvány valódi kuriózum, hiszen 600 számozott példányban készült.
(Sándor György Kossuth-díjas humoralista az Örkény-album mellett saját köteteivel is bemutatkozik a Könyvünnepen.)

2012. szeptember 1. 15 óra 30 perc – Groteszk – Örkény egypercesek. Áron László színművész előadása egypercesekből a Magyar Könyv és a Magyar Nyelv Ünnepén a Budai Várban, a Szentháromság téren.

2012. szeptember 2. 19 óra 30 perc – Egyperces évszázad – 100 éve született Örkény István. Zsidó Nyári Fesztivál, Goldmark terem. (Az előadás az Óbudai Társaskör felkérésére született.)
Közreműködik: Fehér Anna, Áron László.
Tfirst Péter (hegedű), Várnagy Mihály (brácsa), Rózsa Richárd (gordonka), Bizják Dóra (zongora).
Irodalmi szerkesztő: Tarján Tamás.
Zenei szerkesztő: Várnagy Mihály.
Bővebben lásd a Fesztivál honlapján.
Az előadás részlete a youtube-on.

2012. szeptember 6. 16 óra – Írók Boltja: 2x1 perces novellák.
Saját írásukat olvassák fel: Erdős Virág, Kukorelly Endre, Petőcz András, Térey János és Tóth Krisztina.
Az eredeti szövegek Takáts Andrea előadásában hangzanak el.
A sorozatot a MASZRE támogatja a TEVAN ALAPÍTVÁNY és a MAZSIKE szervezésében.

2012. szeptember 7. 16 óra - Egypercesek - táncban elbeszélve. A GoBe - Góbi Rita Társulat táncestje az Írók Boltjában.
Az Örkény István emlékévhez kapcsolódva Egyperces novellákat idéz fel a társulat lefordítva az irodalmi szöveget a tánc- és mozgásművészet nyelvére.
Előadóművészek: Samu Kristóf, Sinthavong Zsófia, Góbi Rita táncművészek és Takáts Eszter, Dóczy Gabriella zenei előadók.
A programot a MASZRE támogatja.
Az esemény adatlapja a facebookon és a GoBe Társulat honlapján.
Az esemény a youtube-on.

2012. szeptember 12. 17 óra – „Van egy perce?” – a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Zenés kávéházi estje Örkény Istvánról a Várkanyar Kávéházban. (Tata, Váralja u. 4.)
További információk a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár honlapján.

2012. szeptember 13. 17 óra – Írók Boltja: „Nézzünk bizakodva a jövőbe!"
Felolvasás Örkény István egyperces novelláiból.
Felolvasnak: az Örkény Színház színészei.
A sorozatot a MASZRE támogatja.
Híradás a Magyar Narancs online oldalán.

2012. szeptember 16. 19 óra MU Színház – Az Írók és képírók 2012 – In memoriam Örkény István című pályázat díjkiosztó gálája.
Az Újbudai Kulturális Intézet (KULTI) az Örkény-emlékév kapcsán meghirdetett pályázatára (Örkény egyperceseinek mintájára új kortárs
irodalmi alkotások létrehozása
)több mint 150 mű érkezett. Az előzetes szakmai véleményezés alapján az írások színvonala meghaladta az elvárásokat. A KULTI vezetősége úgy határozott, a pályázatot kibővíti grafikai, illetve könyvillusztrátor művészeti pályázattal. A komplex művészeti alkotásokat az intézet gondozásában kötetbe foglalva jelenteti meg, gazdagítva a magyar kortárs írók kínálatát.
A válogatást a magyar irodalom kiváló képviselőiből álló zsűri
véleményezte: Szakonyi Károly, Zelei Miklós, Hanczár János.
A díjkiosztó gálán átadják az „Örkény-díjat”, a I. II. és III. díjat,
valamint a különdíjat, melyet a háromtagú zsűri ítél oda a
legjobb pályaművet beküldő pályázóknak.
A gálaműsor I. részében Örkény István: Tengertánc – férfiarckép körül az évezred utolsó századában – egyszemélyes színház. Közreműködik:
Lukács József színművész. A II. részben a díjnyertes pályamunkákat neves
művészek mutatják be.

2012. szeptember 21. 17 óra – A marosvásárhelyi Tompa Miklós Társulat felolvasószínházzal ünnepli A magyar dráma napját. A színház Nagytermének színpadán Örkény István szövegeiből összeállított produkciót mutatnak be Kövesdy István rendezésében.

2012. szeptember 24. – Az Örkény-projekthét (2012. szeptember 24–28.) első napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
A projekt résztvevői: a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Iskola diákjai
Téma: a Tóték c. dráma és az Egyperces novellák.
9–11 óra: Ismerkedés a Bajor Gizi Színészmúzeummal, tárlatvezetés a kiállításokon
11–13 óra: Dr. Szirák Péter irodalomtörténész előadása
13–14 óra: EBÉD
14–16 óra: Tréning Elek Ányos színésszel
Az Örkény-projekthét teljes programja.

2012. szeptember 25. – Az Örkény-projekthét (2012. szeptember 24–28.) második napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
A projekt résztvevői: a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Iskola diákjai
Téma: a Tóték c. dráma és az Egyperces novellák.
9–11.30 óra: A Tóték c. dráma színpadi adaptációi, rendezői koncepciók (Nánay István, színháztörténész, kritikus)
11.30–12.30 óra: EBÉD
12.30–15 óra: Felolvasószínház a Tótékból, helyzetgyakorlatokkal (Török Ágnes, Rácz Kármen, Gazdag László, Szanitter Dávid – a Kolibri Színház művészei)
Az Örkény-projekthét teljes programja.

2012. szeptember 25. 15 óra - Örkény István emléktáblájának felavatása szülőházán. (Budapest, VIII. kerület Damjanich u. 39.)
Beszédet mond: Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere és Dr. Nemeskéri Gyula, egyetemi tanár, a Közös Dolgaink Alapítvány kurátora. Örkény István emlékét Mácsai Pál, az Örkény Színház művész-igazgatója idézi fel. A rendezvény meghívója.

2012. szeptember 25. 16 óra – az Akvárium Klub kiállítóterme (1051 Budapest, Erzsébet tér) „Van egy perced? – Alkoss!” című művészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetése és kiállításmegnyitó.
A Hungarofest Nonprofit Kft. az Örkény évforduló alkalmából a Salver Productions Kft.-vel együttműködésben, négy kategóriában (fotó, grafika, rövidfilm, vegyes művészeti kategória) 14 és 30 év közötti fiataloknak írt ki pályázatot. A most megnyíló kiállítás keretében bemutatják a Moholy Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika szak BA végzős hallgatóinak projektjét is, amely egy elképzelt Örkény fesztivál vizuális kommunikációját reprezentálja, valamint egy 14 tablóból álló, eredetileg a Cultiris Galéria által összeállított fotókiállítást, amely Örkény Istvánt ábrázolja családja és kortársai körében.
A kiállítás megtekinthető szeptember 25-től október 7-ig, minden nap 12 és 18 óra között. Tudósítás a Mixonline oldalán: Örkény az Akváriumban.

2012. szeptember 25. 19 óra – Örkény István: Tóték című drámájának bemutatója az Aradi Kamaraszínház előadásában. Évadnyitó előadás a Ioan Slavici Klasszikus Színház nagytermében. Rendező: Balog József.
Irházi János: Tóték Aradon = Aradi Hírek, 2012. augusztus 25.
Lénárt Ádám: Drótostótágas. Örkény István: Tóték. Aradi Kamaraszínház, MASZK Egyesület, Szeged = Revizor online, 2012. október 25.
Képek az előadásról: 1., 2., 3.

2012. szeptember 26. – Az Örkény-projekthét (2012. szeptember 24–28.) harmadik napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
A projekt résztvevői: a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Iskola diákjai
Téma: a Tóték c. dráma és az Egyperces novellák.
9–12 óra: Örkény művei-színpadon. Gyakorlatok, kísérletek Kozma András dramaturggal
12–13 óra: EBÉD
13–15 óra: Vetítés, beszélgetés és játék Örkény életművéről
Az Örkény-projekthét teljes programja.

2012. szeptember 26. 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum
PIM Esti Extra – tárlatvezetés a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállításban (belépőjegy: 800 Ft);

2012. szeptember 27. – Az Örkény-projekthét (2012. szeptember 24–28.) negyedik napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
9–12 óra: A Tóték filmváltozata: „Isten hozta, őrnagy úr”– filmvetítés és beszélgetés Réz András filmesztétával
12–13 óra: EBÉD
13–15 óra: Hozott Egypercesekből bemutató, előadás, beszélgetés (Főszerepben: a résztvevő diákok!)
Az Örkény-projekthét teljes programja.

2012. szeptember 28. – Az Örkény-projekthét (2012. szeptember 24–28.) ötödik napja a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
9–12 óra: Vetélkedő Örkény István életművéből, a héten fölmerült témák alapján (Nyeremények, ajándékok!)
Az Örkény-projekthét teljes programja.

2012. október 7. 20:25-22.40. - A Macskajáték közvetítése az Örkény Színházból felvételről a Duna Televízióban.
Rendező: Gábor Péter, Mácsai Pál
Operatőr: Reich László
Szerkesztő: Mészáros Katalin
Szereplők: Békés Itala, Csomós Mari, Jordán Tamás, Kerekes Éva, Molnár Piroska, Pogány Judit, Polgár Csaba, Szandtner Anna

2012. október 9. 13 és 17 óra – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kisterme; Változatok – Felolvasószínház az Örkény-centenáriumon. A száz éve született szerző egyperceseiből álló válogatás minden korosztály számára színházi-irodalmi élményt kínál, ugyanakkor a középiskolai irodalmi tananyag illusztrációjának is tekinthető.
Rendezte: Kövesdy István; szereplők: Lőrincz Ágnes, László Zsuzsa, Fodor Piroska, Kilyén Ilka, Gáspárik Attila, Kilyén László, Ördög Miklós Levente, Henn János.

2012. október 10. 19 óra - a Tóték vendégjátéka a Csíki Játékszín előadásában a társulat magyarországi turnéjának második állomásaként a Klebelsberg Kultúrkúriában. Rendező: Victor Ioan Frunză. A rendezvény plakátja. Fülöp Noémi jelenetfotója az előadásról.
Interjú Parászka Miklóssal, a Csíki Játékszín igazgatójával és művészeti vezetőjével.

2012. október 11. 9 óra - A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének helytörténeti konferenciája, melyen Száz éve született Örkény István - emberek és esetek írásaiban megyénkből címmel Baksa Péter ny. tanár, TIT elnökségi tag tart előadást. Közreműködik: Baksa Péterné tanárnő.

2012. október 14. 9–14 óra – Gáspár Enikő Ki hitte volna? című Örkény István írásai által ihletett versfilmje a 14. Kaleidoszkóp VersFesztiválon (2012. október 9–14.) Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza. Kortárs versmondó és versfilm szalon. Krúdy Kamara.
A nap programja.
A fesztivál saját versplakát-kiállításán Porpáczy Zoltán, többek között Örkény István műveire is asszociáló, alkotásai.
A fesztivál programja.

2012. október 16. 10 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny budapesti (budapestiek és Szlovákia) területi döntője: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, Budapest.

2012. október 19. 17 óra – Írók és képírók 2012 – Az In memoriam Örkény István című pályázathoz kapcsolódó kiállítás és könyvbemutató. Az egyperces évszázad című könyv bemutatója és az Abszurd Flikk-Flakk grafikai pályázat díjátadó ünnepsége az Allee Center Átriumában (Bp., 11. kerület, Október huszonharmadika utca 8-10.). A díjakat átadja dr. Hoffmann Tamás polgármester és dr. Kupper András alpolgármester. Közreműködik Gerendás Péter és a Weiner Leó Zeneiskola ütős együttese. Szervező: Újbudai Kulturális Intézet. A rendezvény meghívója;

2012. október 21. - Megnyílik az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár (október 21-28.), melyen Magyarország díszvendégként szerepel. A magyar standon a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény-kiállításának szerb nyelvű adaptációja tekinthető meg. Képek a kiállításról: 1, 2, 3, 4.

2012. október 22. 15 és 17 óra – a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kisterme; Változatok – Felolvasószínház az Örkény-centenáriumon. A száz éve született szerző egyperceseiből álló válogatás minden korosztály számára színházi-irodalmi élményt kínál, ugyanakkor a középiskolai irodalmi tananyag illusztrációjának is tekinthető.
Rendezte: Kövesdy István; szereplők: Lőrincz Ágnes, László Zsuzsa, Fodor Piroska, Kilyén Ilka, Gáspárik Attila, Kilyén László, Ördög Miklós Levente, Henn János.

2012. október 25. – Megnyílik a Helsinki Könyvvásár (október 25-28.), melynek Magyarország lesz a díszvendége. Az erre az alkalomra megjelenő tizenhárom magyar vonatkozású könyv egyike a Száz egyperces novella, az Egyperces novellák harmadik, bővített finn kiadása. A kiállításon pódiumbeszélgetés hangzik el az egypercesek legújabb finn kiadásáról. A könyv címlapja.

2012. október 25. 19 óra – „E kor nekünk szülőnk és megölőnk...” a Pécsi Harmadik Színház Örkény-előadása. Rendezte: Vincze János. Koreográfus: Bognár József. Híradás a színház honlapján és sajtóközlemény.

2012. október 27. 10 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny dél-alföldi (Békés, Csongrád, Bács-Kiskun megye és Románia, Szerbia) területi döntője: Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola, Békéscsaba.

2012. október 27. 16 óra - Góbi Rita tánctársulata Örkény Egyperceseire komponált táncdarabot ad elő az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvvásár (október 21-28.) magyar standján.

2012. október 31. szerda 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum
PIM Esti Extra – tárlatvezetés a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállításban (belépőjegy: 800 Ft);

2012. november 5. 19 óra - „Nevünk minekünk nincs, mert minek” címmel a Homo Ludens Mozgásszínház Örkény-egypercesek által ihletett bemutató előadása a szombathelyi Weöres Sándor Színház stúdiószínpadán.
Rendező: Németh Gyöngyi. Zene: Deák Gábor. Koreográfia: Ostyola Zsuzsanna. Díszlet, kellék: Nagy Kornél.
Szereplők: Fekete Linda, Deák Gábor, Szabó Róbert Endre, Kovács Zsu, Korponay Zsófia, Ostyola Zsuzsanna, Draskovics Zsófia, Koczka Márta, Németh Julcsi, Tiborcz Dániel, Kozma Györgyi.
Ölbei Lívia híradása a Vas Népében online kiadásában: 2012. november. 3.

2012. november 6. 10 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny közép-magyarországi (Pest, Fejér, Esztergom megye és Szlovákia) területi döntője: Pest Megyei Könyvtár, Szentendre.

2012. november 7. 10–12 óra - Örkény-egypercesek egy-másfél órában. A Petőfi Irodalmi Múzeum Könyv & tea című olvasóklubja nyugdíjasoknak. Felolvasás, vetítés, beszélgetés egy csésze tea mellett. Belépőjegy: 400 Ft
11.30-tól a Mi mennyi? – Örkény István százéves című tárlat megtekintése Pádár Eszter, a kiállítás rendezője vezetésével.

2012. november 7. 19 óra - „Azt meséld el, Pista! – Örkény István az életéről” című előadói est Mácsai Pál színművész tolmácsolásában a debreceni Kölcsey Központ Báltermében. Híradás az előadásáról a Hajdú online oldalán.

2012. november 8. Bemutató a Kolozsvári Magyar Operában a száz éve született Örkény István tiszteletére. Az évfordulóra Demény Attila, az opera főrendezője két egyfelvonásos Örkény-művet zenésített meg. Ezeket egy irodalmi műsor keretében mutatják be, amellyel Budapesten a Thália Színház Arizona Stúdiójában (Nagymező u. 22-24.) 2012. november 26-án 19.30-kor lépnek fel.

2012. november 9. 10 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny kelet-magyarországi (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Románia, Ukrajna) területi döntője: Móricz Zsigmond Színház, MŰvész Stúdió (Bethlen Gábor u. 14.) Szervező: Arany János Gimnázium és Általános Iskola, Diákotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona, Nyíregyháza.

2012. november 9. 16.30 óra - Örkény István műveiből összeállított műsort mutatnak be a debreceni Református Kollégium diákjai a Városi Könyvtár Központi Olvasótermében (Batthyány u. 18.).

2012. november 9. 19 óra – A Kiss Manyi Társulat Macskajáték-előadása a Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtárában. Az esemény adatlapja a facebookon. Az előadás plakátja.

2012. november 10. 19 óra - Örkény István Tóték című drámájának vendégjátéka a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban. A Gyulai Várszínház és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös előadása. Rendezte: Vidnyánszky Attila.
Cím: Klauzál Ház, Budapest, XXII. kerület, Nagytétényi út 31-33.
A rendezvény plakátja.

2012. november 12. 20 óraÖrkény Egypercesek a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében. – Az Egyperceseket eredetileg 2011. március 27-én, a Színház Világnapján mutatták be, akkor még (kvázi)felolvasószínházként. Az Örkény-év alkalmából újra műsorra tűzték. Rendező: Köllő Csongor. Az előadás plakátja.(További előadás: 2012. november 23. 20 óra.)
Csomafáy Ferenc kritikája az Erdély Online-on.

2012. november 13. - A Tóték az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület előadásában a nagyváradi Interetnikai Színházi Fesztiválon. Helyszín: Szakszervezetek Művelődési Háza.
Rendező: Balogh József, koreográfus: Zsíros Linda f. h., díszlettervező: Albert Alpár.
Szereplők: Harsányi Attila (az őrnagy), Geltz Péter (Tót), Bacskó Tünde (Tótné), Éder Enikő (Ágika), Lung László Zsolt (a postás).
Pap István kritikája az Erdély Online oldalán.
Balogh Levente kritikája a kronika.ro portálon.

2012. november 14. – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny észak-dunántúli (Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém megye és Ausztria, Szlovénia) területi döntője: Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Kollégium.

2012. november 15. 14 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny észak-magyarországi (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Szlovákia, Ukrajna) területi döntője: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger.
Részletek a területi döntőről az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár honlapján.
Video a versenyről az Eger Televízió honlapján.

2012. november 15. 16:30 óra - In Memoriam Örkény István. Irodalmi est a Móricz Zsigmond Könyvtárban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdagréti könyvtárában (Budapest, 18. kerület, Nagyszeben tér 1.)
Az In Memoriam Örkény István novellapályázatra benyújtott műveiből olvas fel részleteket Váradiné László Mária.
Díjazott művek: Menekülés, Papa, Itthon és Otthon.
A részvétel ingyenes.
A rendezvény meghívója a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapján.

2012. november 16. 17:30-18:30 óra - A Csokonai Művelődési Központ (Budapest, XV. kerület, Eötvös u. 64-66.) Örkény István műveinek színházi előadásairól, magánéletéről készült fotókból rendezett kiállításának megnyitója.
A kiállítást megnyitja László Tamás polgármester. Megnyitó szavakat mond Radnóti Zsuzsa dramaturg, az író özvegye.
Megtekinthető 2012. november 16-25. között.
A kiállítás ismertetője a Csokonai Művelődési Központ honlapján.
Az esemény szórólapja.
A Csokonai Művelődési Központ Anno 2012. Művészeti hét november 16-25. című programsorozatának ismertetői.

2012. november 17. 10 óra – Az Örkény István Országos Prózamondó Verseny dél-dunántúli (Baranya, Zala, Tolna Somogy megye és Szlovénia, Horvátország, Szerbia) területi döntője: Szent Mór Iskolaközpont, Pécs.

2012. november 17. 19 óra - A marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagyteremszínház Tompa Miklós Társulatának Örkény-egypercesekből összeállított felolvasószínházi előadása és Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! című Örkény-estje a november 15. és 17. között zajló 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron. Helyszín: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épülete. A rendezvény Örkény István magyar és Ion Luca Caragiale román írók centenáriumi ünnepsége jegyében zajlik.
Ismertető a rendezvényről a szinhaz.hu oldalon.

2012. november 19. – A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és az Arany A. László Polgári Társulás Legere című irodalmi vetélkedőjének első fordulója Örkény István életművéről a középiskolás korosztály számára. Híradás a versenyről a pozsonyi Új Szó Online oldalán.
A verseny plakátja.

2012. november 21. 19:00 - Azt meséld el Pista! Mácsai Pál Örkény-estje a Csokonai Művelődési Központban (Budapest, XV. kerület, Eötvös u. 64-66.)
Belépő: 1.000 Ft
Az előadás ismertetője a Csokonai Művelődési Központ honlapján.
Az előadás plakátja.

2012. november 24. 19 óra – A Fiatalok a Kultúráért Közhasznú Egyesület Örkény-egypercesekből készített előadása a Dunabogdányi Művelődési Házban.
Híradás a rendezvényről a FAKULT Egyesület honlapján.

2012. november 26.ÖRKÉNY-NAP az Országos Széchényi Könyvtárban.
10 óra – AZ ORSZÁGOS ÖRKÉNY PRÓZAMONDÓ VERSENY DÖNTŐJE
15 óra – EREDMÉNYHIRDETÉS
16 óra – AZ ÖRKÉNY-ÉV ÜNNEPÉLYES ÉRTÉKELÉSE, valamint a Hungarofest, a Cultiris Galéria és az OSZK közös KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓJA Örkény Istvánról.
16 óra 45 perc – FOGADÁS a vendégek számára
18 óra – A SZKALLA LÁNYOK – színházi előadás Béres Ilona és Tordai Teri főszereplésével. Az előadást színpadra alkalmazta és rendezte: Berényi Gábor.
MEGHÍVÓ AZ ÖRKÉNY-NAPRA.

2012. november 26. 19.30. - A Kolozsvári Magyar Opera Örkény-emlékestje a Thália Színház Arizona Stúdiójában (Budapest, Nagymező u. 22-24.). Műsoron két egyfelvonásos Örkény-mű Demény Attila, az opera főrendezőjének megzenésítésében. Az előadás szórólapja.
Az előadás műsorfüzete: 1., 2.

2012. november 28. 18 óra – Petőfi Irodalmi Múzeum
PIM Esti Extra – tárlatvezetés a Mi mennyi? – Örkény István százéves című kiállításban (belépőjegy: 800 Ft);

2012. december 1. - Örkény István Sötét galamb című komédiájának bemutatója a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits-Bujtor Játékszínében. Rendező: Hargitai Iván.
Szereplők: Dobra Mária, Bajcsay Mária, Horváth Illés, Csarnóy Zsuzsanna, Palásthy Bea, Terescsik Eszter, Perjési Hilda, Szalma Tamás, Tóth Loon, Máté P. Gábor.
Díszlettervező: Cziegler Balázs.
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő.
Híradás az olvasópróbáról a Veszprémi Petőfi Színház honlapján.
A Veszprémi Petőfi Színház honlapja az előadásról.

2012. december 1.18 óra Örkény 100 címmel nyílik kiállítás a veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszínben december 1-én (szombaton) este fél hétkor Radnóti Zsuzsa, dramaturg, Örkény István özvegyének jelenlétében.
A tárlat életképekből és színpadi műveiből készült előadások fotóiból válogat. A budapesti Csokonai Művelődési Központtól érkezett kiállítási anyagot Kilián László író, esztéta ajánlja a közönség figyelmébe. A Petőfi Színház idei magyar évadában ezzel a fotótárlattal és a Sötét galamb című darab bemutatásával tiszteleg Örkény István előtt.
A kiállítás 2013. január közepéig látható.

2012. december 8. 10 óra - „Így mondjátok ti”. Karinthy – Örkény Nemzeti Prózamondó Verseny a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Karinthy Frigyes születésének 125., és Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából a Magyar Versmondók Egyesülete, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus, az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és a Petőfi Irodalmi Múzeum általános és középiskolás, főiskolás/egyetemista és felnőtt vers- és prózamondók számára meghirdetett versenye.
Híradás a rendezvényről a PIM honlapján.

2012. december 10. – A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és az Arany A. László Polgári Társulás Legere című irodalmi vetélkedőjének második fordulója Örkény István életművéről a középiskolás korosztály számára. Híradás a versenyről a pozsonyi Új Szó Online oldalán.
A verseny plakátja.

2012. december 11. 12 óraTóték címmel kiállítás nyílik a Vajdasági Színházmúzeum, az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium, a Mileva Marić Einstein Műszaki Iskola és az Újvidéki Színház szervezésében az Újvidéki Színház előcsarnokában (Újvidék, Jovan Subotić u. 5.).
A kiállítás szerzője: Bancsi Ildikó, grafikai tervezője: Bojan Jovanović.
A kiállítás kétnyelvű meghívója.
A kiállítás kétnyelvű ismertetője.
A kiállítás magyar nyelvű szóróanyaga: 1, 2, 3.
A kiállítás szerb nyelvű szóróanyaga: 1, 2, 3.
Tóték ismét dobozolnak; Örkény István emlékére nyílt kiállítás az Újvidéki Színházban – a Magyar Szó tudósítása

2012. december 12. – 17 óra Szabó Gyula Emlékház, Losonc; LEGMERÉSZEBB ÁLMAINK IS MEGVALÓSÍTHATÓK! összeállítást Örkény István „Egyperces novelláiból"; a Kármán József Színház Losonc felolvasó színházi előadása Örkény István születésének 100. évfordulója alkalmából
Az összeállításban szereplő szövegek: Használati utasítás, Arról, hogy mi a groteszk, Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók!, In our time, Ákos és Zsolt, Mindig van remény, A végzet, Sokszor a legbonyolultabb dolgokban is jól megértjük egymást, de előfordul, hogy egészen egyszerű kérdésekben nem, Emlékkönyvbe, Egy lelkiismeretes olvasó, Választék, A törzsvendég, Az autóvezető, Visszatért a Földre a magyar holdrakéta, A színész halála
Szereplők: Erdélyi Gábor, Demecs Andrea, Erdélyi Attila, Hajdók Hajnalka, Setény Öcsi, Tóth Éva; zene: Kelemen Gábor; rendezte: a társulat

2012. december 12. – Krasznogorszk (Örkény Istvánra vonatkozó tárló megnyitója az Antifasiszta Múzeumban)
Alekszandr Samsa: Író születése: Örkény István. [Örkény István-emlékest Krasznogorszkban]. In: Oroszország Hangja, 2012.12.19.
Fotógaléria: Örkény-centenárium Krasznogorszkban. Fotó: Samsa Alekszandr (Oroszország Hangja).

2012. december 14. - Ünnepi ülésszak Örkény István életművéről a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Palatinus Könyvkiadó szervezésében.
A konferencia előadói: Berkes Tamás, Forgách András, Hetényi Zsuzsa, Horváth Csaba, Jákfalvi Magdolna, P. Müller Péter, Szirák Péter.
Híradás a PIM honlapján.

2013. január 15. – A nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete és az Arany A. László Polgári Társulás Legere című irodalmi vetélkedőjének harmadik fordulója Örkény István életművéről a középiskolás korosztály számára. Híradás a versenyről a pozsonyi Új Szó Online oldalán.
A verseny plakátja.
Radnóti Zsuzsa gratuláló levele N. Tóth Anikónak, a verseny egyik szervezőjének.

2013. január 18. – Örkény István napjai Voronyezsben a Moszkvai Magyar Kulturális Központ támogatásával. (A voronyezsi áttörés és a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulója alkalmából.) Első nap

15 óra: Találkozó a Voronyezsi Egyetem tanáraival, hallgatóival, a város értelmiségi köreinek tagjaival: Örkény István életének és munkásságának ismertetése, beszélgetés az író háborús élményeiről művei, emlékezései, interjúi alapján, s a háború szerepéről az életsorsban és az írói életműben.
– Könyvbemutató a Voronyezs című színdarab orosz nyelven való megjelenése alkalmából.
– Magyar és orosz színészek olvasnak fel egyperces novellákat.
– A Moszkvai Osztrovszkij Színház művészei bemutatják a Tóték c. dráma alapján készült összeállításukat.


Örkény István 1943 januárjában szenvedő résztvevője volt a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának. Életben maradt, de súlyos tífuszt kapott, a tambovi kórházban ápolták, majd az egyik legnagyobb hadifogolytáborba, a Moszkva melletti Krasznogorszkba vitték. 1946 decemberében térhetett csak haza.
A hadifogság utolsó időszakában lehetősége volt írni. Ekkor született a Lágerek népe szociográfia, a Voronyezs című színdarab, néhány novella és számos szüleinek írt levél, amely a Lágerek népe mellett fontos kordokumentum az ott töltött évekről.
Örkény Voronyezs című színdarabja, s eddig még oroszul meg nem jelent egypercesei, a háborúval kapcsolatos visszaemlékezései, interjúrészletei az Örkény-centenárium alkalmából születtek meg Tatjana Voronkina fordításában.
Örkény István nyomában Voronyezsben. A Múlt-kor történelmi portál beszámolója.
Örkény István napjai Voronyezsben. A Kitekintő.hu ismertetője.

2013. január 19. – Örkény István napjai Voronyezsben a Moszkvai Magyar Kulturális Központ támogatásával. (A voronyezsi áttörés és a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulója alkalmából.) Második nap.
A Népszabadság Online híradása az eseményről

Petrovszkij-klub:
– Örkény István életének és munkásságának ismertetése, beszélgetés az író háborús élményeiről művei, emlékezései, interjúi alapján, s a háború szerepéről az életsorsban és az írói életműben.
– A moszkvai KompasGuide Könyvkiadó nyolc magyar szerző műveit kiadó köteteit, köztük Örkény István drámakötetének díszkiadását mutatja be, amely az író születésének centenáriumi éve alkalmából jelent meg díszkiadásban.
– Magyar és orosz színészek olvasnak fel Egyperces novellákat.

A voronyezsi városi és megyei könyvtárosok szemináriuma keretében két könyvtárban műsor Örkény Istvánról. Tatjana Voronkina előadása Örkény István életéről és műveiről.
A részvevők felkeresték Örkény István Don-kanyari hányattatásainak helyszínét és lerótták kegyeletüket a rudkinói magyar katonai temetőben, valamint az orosz háborús emlékműnél is az 1943. január 13-i doni áttörésben és azt követően elesettek előtt.


Örkény István 1943 januárjában szenvedő résztvevője volt a II. magyar hadsereg doni katasztrófájának. Életben maradt, de súlyos tífuszt kapott, a tambovi kórházban ápolták, majd az egyik legnagyobb hadifogolytáborba, a Moszkva melletti Krasznogorszkba vitték. 1946 decemberében térhetett csak haza.
A hadifogság utolsó időszakában lehetősége volt írni. Ekkor született a Lágerek népe szociográfia, a Voronyezs című színdarab, néhány novella és számos szüleinek írt levél, amely a Lágerek népe mellett fontos kordokumentum az ott töltött évekről.
Örkény Voronyezs című színdarabja, s eddig még oroszul meg nem jelent egypercesei, a háborúval kapcsolatos visszaemlékezései, interjúrészletei az Örkény-centenárium alkalmából születtek meg Tatjana Voronkina fordításában.
Örkény István nyomában Voronyezsben. A Múlt-kor történelmi portál beszámolója.
Örkény István napjai Voronyezsben. A Kitekintő.hu ismertetője.

2013. január 20. A Fiatalok a Kultúráért Közhasznú
Egyesület Örkény-egypercesekből készített előadása a Dunabogdányi Művelődési Házban.
Híradás az előadásról a Danubia Televízió honlapján.

2013. január 24. 17 óra – Örkény István „A magunk megvalósításának néhány változata” címmel Sóron Ildikó biblioterapeuta, könyvtáros MűKINCSvadászat című biblioterápiás foglalkozása a Veres Pálné Gimnáziumban (Budapest V., Veres Pálné utca 38.).

2013. február 21. 19 óra Örkény István Tóték című drámájának előadása. A Szegedi Pinceszínház vendégjátéka a Gyulai Várszínház kamaratermében. Híradás a Gyulai Hírlapban (2013. február 20.)

2013. március 9. 19 óraÖrkény István: Tóték. Bemutató az Örkény István Színházban. A szerző regényéből a szövegkönyvet készítette Gáspár Ildikó. Rendezte: Mácsai Pál. Díszlet: Bagossy Levente. Jelmez: Benedek Mari. Dramaturg: Ari-Nagy Barbara. Szereplők: Csuja Imre, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Epres Attila, Ficza István. További előadások márciusban: 15., 22., 28. Áprilisban: 5., 12., 16., 17. Májusban: 2.

2013. március 13. 19 óra. – Örkény István Tóték című tragikomédiájának előadása Funtek Frigyes rendezésében. A Győri Nemzeti Színház előadása a „Győr házhoz jön” sorozat keretében a komáromi Városi Sportcsarnokban. A rendezvény plakátja;

2013. március 14. 19 óraÖrkény István Macskajáték című tragikomédiája az Ajkai Művelődési Központban a Kiss Manyi Társulat előadásában. További előadások: 2013. március 16.; március 17.

2013. április 6. 11 óraÖrkény-emlékmű avatása Remeteszőlősön.
A Ballada a költészet hatalmáról nevet viselő telefonfülkében egy korabeli telefonon Örkény István egyperceseit hallgathatják meg felvételről az érdeklődők Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál, Gados Béla, Gábos Katalin és Oberfrank Pál tolmácsolásában.
A veszprémi Petőfi Színház, a remeteszőlősi önkormányzat és civil összefogás eredményeként létrejött emlékmű felállítását a Magyar Telekom és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta. Az emlékművet Halász János kultúráért felelős államtitkár avatja fel, az ünnepségen közreműködik Hegedűs D. Géza színművész.
A RENDEZVÉNY MEGHÍVÓJA.

2013. április 5.AZ ÖRKÉNY-ÉV ÜNNEPÉLYES ZÁRÁSA: MÉG EGY PERC ÖRKÉNNYEL! – a Thália Színház és a veszprémi Petőfi Színház közös rendezvénysorozata. A rendezvények szórólapja: 1, 2.

– 15 óra: Az „Örkény képekben” című fotókiállítás megnyitója a Thália Színház Mikroszínpadának klubhelyiségében. (A kiállítás április 16-ig látható.)
– 15.30 óra: centenáriumzáró, interaktív kerekasztal-beszélgetés a Thália Színház Mikroszínpadán.
Résztvevők: Radnóti Zsuzsa dramaturg, Örkény István özvegye, Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Hargitai Iván és Berényi Gábor rendezők, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatója, Örkény Antal és mások. A beszélgetés zárásaként az Örkény Istvánról készült portréfilm vetítése.
– 17.30 óra: A Szkalla lányok című előadás Béres Ilona és Tordai Teri főszereplésével a Thália Színház Új Stúdiójában. (A produkciót Örkény István Macskajáték című műve alapján Berényi Gábor írta és állította színpadra.)
– 19.30 óra – Örkény István Sötét galamb című drámájának előadása Hargitai Iván rendezésében. A veszprémi Petőfi Színház vendégjátéka a Thália Színház Arizona Stúdiójában.

2013. április 16. 19 óraÖrkény István Kulcskeresők című drámájának előadása Forgács Péter rendezésében. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház vendégjátéka a Bárka Színházban.

2013. május 4. 14 óra 30 perc – az Örkény árkád avatása a VII. kerületi Madách téren az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzata szervezésében. A rendezvény meghívója.
Híradás az avatásról a VII. Kerületi Önkormányzat honlapján.
Híradás az avatásról az ArtMix. Művészeti és Kulturális Hírvilág portálon.

2013. május 17. 19 óra – A Tóték előadása az Aradi Kamaraszínház vendégjátékában a testvérváros, Hódmezővásárhely Bessenyei Ferenc Művelődési Központjában.