LEVELEK BÉCSBE, VAJDA SÁNDORHOZ 1969–1971


Kedves Alex!

Megártott a nyugdíj? Hogy neked nincs meg az Egyperces novellák c. könyvem? Ha nincs, rögtön írj, és rögtön küldöm. De szerintem az érelmeszesedés beszél belőled.
Most lettem kész új groteszk darabommal. Címe: Pisti a vérzivatarban. Vagy betiltják, vagy mennybe megyek. Nincs harmadik eset. Illetve van: hogy le se szarnak. Talán ez a legjobb.
Nem tudom, mikor jössz, de éntőlem megkapod Magyarország legszebb Kossuth-poharát. Te viszont hozz nekem majd egy Gilette vagy Williams kész borotvahabot, amit csak meg kell nyomni, és jön a hab. Vajda Éva2 ezt hozta nekem Bécsből, azóta új ember vagyok, a borotválkozás fél perc. Isteni találmány. Tündéri nő. Ő mindig hoz valamit.
Most, édes öregem, pihenek. Nem is tudom, mibe kezdjek, nincs kedvem regényhez. Ha Pesten leszel, fél tíz előtt ne merj telefonálni.

Ölel
Pista

*

Kedves öregem!

Köszönöm leveledet. Már ki van neked készítve egy „Egyperces” kötet, de nem küldtem el, mert arra gondoltam, hogy küldök mindjárt egy szép kis üveget3, néztem a kirakatban, most van egy pár szép és hibátlan darab. Úgyis megint elő fogsz fizetni a Theater Heute-ra4, és már a múltkor nagyon olcsó pénzzel fizettelek ki, hát ideje, hogy valami szebbet küldjek. Csak azt írd meg, jössz-e a közeljövőben, vagy vigyem el a Magyarok Világszövetségébe. És hogy rájuk lehet bízni egy törékeny üveget? Erre kérek választ.
Én jól megvagyok, csak dolgozom, most újra elővettem egy tavasszal félbehagyott regényt.5 Közben ugyanis darabot írtam, ami azt hiszem, nagyot fog pukkanni, még nagyobbat, mint a Tóték.6 De erről biztosan írtam már, jan. vége felé lesz a bemutató, ha Isten megsegít és nem köpnek a levesembe Pekingben. A Vígszínházban nagyon boldogok a darabbal, parádés szereposztásra készülnek, Latinovits, Ruttkai Éva, Darvas Iván, Bárdy. A nagy csapat. Hát majd meglátjuk.

(1969)
Ölellek, és írj